Håravfall orsak

När man blir äldre kan man börja tappa hår, vissa tappar mer, vissa tappar mindre. Hur mycket du tappar beror en del om hur dina gener är och en del på din omgivning. Just i denna artikel kommer vi att gå igenom vissa begrep på olika orsaker till håravfall och vad man kan göra för att bromsa håravfallet och i vissa fall stoppa håravfallet helt och hållet. Vi kan inte garantera att du kan behålla ditt hår men det är alltid lättare att förebygga håravfall ifall man vet orsaken till håravfallet.

När man tappar hår måste det inte betyda att man tappar allt håret på samma gång, det kan likaväl vara att man tappar en mindre del av håret på huvudet och få cirklar i håret i olika storlekar. Den största orsaken till håravfall kan vara ökning av det hormonella ämnet DHT. DHT står för Dihydrotestosterone och är ett manligt och kvinnligt hormon. DHT påverkar hårsäckarna och gör själva storleken mindre och tunnare. Ifall hårsäckarna minskar för mycket kommer de att bli för små för att de ska kunna producera några hårstrån som är tillräckligt starka för att kunna bli bestående.


Det finns tabletter för att bromsa håravfallet och till och med gro dina hårsäckar större med hjälp av medicin. Den medicin som finns att få genom att uppsöka en läkare via din lokala vårdcentral. Medicin tillför vitaminer och hormoner i tablettform och denna tillförs oralt. Denna medicin är receptbelagd och måste fås genom läkare, det finns importerade mediciner som kan köpas via Internet men dessa skall man inte tillförlita sig på i och med att de oftast inte är rätt medicin och många har blivit lurade till att köpa en medicin som i slutändan har varit en paket sockerpiller.

Ifall du långsamt blir tunnhårig och om tunnhårighet finns genetiskt i släkten skall du inte bli skräckslagen då det är helt normalt för dina gener och även om du kan bromsa upp det så är det oftast en investering som aldrig kommer att hjälpa dig mer än att du lättar din plånbok.

De fall du borde uppsöka en läkare.
Ifall du är kvinna och gravid eller ammar borde du definitivt kontakta en läkare speciellt om du har en hårbotten som ömmar och är röd. Detta kan vara farligt med en ömmande hårbotten vid håravfall speciellt om du ammar. Kontakta läkare direkt när de första symptomen så som röd hårbotten och det börjar klia.

Ifall du har håravfall på mindre områden på kroppen och du misstänker att det är någon medicin eller något vitamintillskott som du äter regelbundet. Speciellt skall du uppsöka läkare ifall detta preparat är utskrivet av en läkare och det är receptbelagt av densamma.


Ifall du är kvinna och börjar gro skäggväxt eller har stora förskjutningar i menscykeln skall du kontakta läkare och inte vänta för länge. Detta kan bero på felmedicinering av samma sort som orsakerna till håravfall för män.

Ifall du har hjärt-/kärlsjukdom, hjärtrytmrubbningar och har håravfall borde detta kontrolleras av en läkare då det kan vara mycket allvarligt.