Håravfall behandling

Att bli av med håret kan vara en traumatisk upplevelse för en del. Håravfall kommer ibland som ett oväntat brev på posten när du plötsligt står vid spegeln och kammar håret och mer och mer hår fastnar i borsten. Faktum är att ärftligt håravfall är vanligt förekommande för medelålders män och inte helt ovanligt för män i 30-årsåldern. Dock finns det behandling att få för håravfallet. Det finns många typer av receptfria och icke receptbelagda preparat som har visat sig effektiva för män och kvinnor som börjat tappa hår.

Håravfall startas när kroppen börjar producera och upprätthålla höga halter av DHT i hårbotten vilket kan hävas av medicinerna som man äter eller applicerar i hårbotten. När man upprätthåller höga halter DHT börjar hårsäckarna minska i omfång och de blir till slut inaktiva på grund av hårstråna blir för sköra att bli bestående.


Oftast börjar man med att prova de receptfria läkemedlen bara för att se om detta bromsar upp håravfallet. Först brukar man prova hårdroppar och dessa gör så att hårsäckarna minskar ämnet DHT i just hårsäckarna. Med hjälp av dessa preparatet kommer förminskningen av hårsäckarna sakta ner eller stoppas helt. På detta sätt kan även efter ett tag medicinering hjälpa hårsäckarna att växa sig starka igen och upprätthålla en hälsosam hårbotten igen.

Ifall du inte får en synbar effekt efter 6 till 9 månader är det dags för en behandling av håravfallet med receptbelagda mediciner och dessa tas oftast i form av tabletter och eftersom de tas invärtes insätts de direkt i blodomloppet och kan hjälpa din kropp att upphäva nyproduktionen av ämnet DHT i kroppen. När det gäller att få medicinen utskriven från doktor kan detta vara lite trixigt i och med att enligt guidelinjerna har doktorn skyldighet att gå efter om detta verkligen är en åkomma eller sjukdom. Ifall du har en pappa eller någon annan i släkten som har tappat håret runt den ålder du är i så kan detta ligga dig i fatet och doktorn kan bestämma att du inte behöver medicinen i och med att du drabbas av håravfall inte är en sjukdom utan en genetisk normalitet och behandling av ditt håravfall inte är nödvändig.


En tredje typ av behandling mot håravfall är laserbehandling och denna sker genom att man bestrålar håret hemma varje dag och på detta sätt stimulerar en återuppbyggnad av dina hårsäckar. Laserbehandling för hemmabruk är väldigt nytt men har fått många positiva resultat i just behandling av håravfall. Kostnaden för att köpa en laser för hemmabruk är inte en stor kostnad och du kan använda den själv i ditt hem och på detta sätt kan du bestråla när du har tid och behöver inte gå till doktor för att hela tiden få tillgång till en ny dos av medicin. Dock är det inte alla denna typ av behandling fungerar för men ifall du besväras mycket av ditt håravfall är det värt att försöka få en återväxt genom att prova laserbehandling. Rådgör alltid med en läkare eller sjuksköterska innan du påbörjar en behandling med tabletter eller laser och övervaka resultatet noggrant.